csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Süle Sándor

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

  2011.01.10. 20:02

 

Süle Sándor (tanár)
Csorvás 1928.
 
Csorváson született 1928. március 16-án. Kisparaszti származású, szüleivel a csorvási tanyavilágban élt. A családot megérintette a történelem, hiszen édesanyja négy testvére az I. világháború áldozata lett. Édesapja pedig szibériai hadifogoly volt. Szülei mellett a csorvási iskola tanítói: Kovács István igazgató, Kelemen Margit járult hozzá szellemi épüléséhez. Továbbtanulásra az akkori háborús viszonyok miatt ekkor nem volt lehetősége, de a kétéves téli gazdasági iskolát Orosházán elvégezte. Különbözeti vizsgával az orosházi mezőgazdasági középiskolába került, és 1948-ban itt érettségizett. Ebben az időszakban a népi írók, Szabó Dezső életre szóló hatással voltak szellemi fejlődésére. 1948-1952 között a szegedi bölcsészettudományi egyetemen középiskolai tanári oklevelet szerzett, és 1952-1955 között a berettyóújfalui gimnázium tanára volt. A sport levente kora óta élete mindennapjainak a része lett. 1953-ban az országos atlétikai bajnokságon dekatlonban bronzérmet nyert. 1955 és 1958 között az Országos Mezőgazdasági Könyvtár tudományos kutatója. Az 1956-os események során beválasztották a könyvtár forradalmi bizottságába. 1958-tól a Bánki Technikumba tanít, majd a forradalomba viselt tisztsége végett három évig csak fizikai munkás lehetett. 1960 és 74 között középiskolai tanár, a Fazekas Gimnáziumban, majd minisztériumi főelőadó. 1978-tól középiskolai igazgató, nyug­díjazásáig. Tudományos és irodalmi munkássága széleskörű: irodalom­történet, művelődéstörténet, peda­gógia, szociológia. Életrajzi bibliográfiája mintegy 200 tanulmányt tartalmaz. Főbb művei: Juhász Gyula és a Forradalom (Tiszatáj, 1951);   Kisszántói Pethe Ferenc 1763-1832 (Akadémiai kiadó 1964); A Keszthelyi Georgikon 1797-1848 (Akadémiai kiadó 1964); Borban az igazság – de mekkora az ára? (1970); Rá gyújtsak - ne gyújtsak? (1971); Fővárosi Pedagógiai Intézet története (1971); Didaktikai játékok (társszerző 1976); Töprengés az iskolai fegyelemről (Tankönyv Kiadó 1981); Tűnődés négy évtized hullámverésein (1985); Kis ügy (regényszerű korrajz 1993); Pusztába kiáltó (cikkgyűjtemény 1997); Fél év a hegyen (kiadás alatt); Talányos békesség (kiadás alatt). Csorvás szempontjából legfontosabb munkája az 1970-ben írt Református dűlő, című novellája, amely a „Kis ügy” című kötetében található.
Süle Sándor napjainkban Budapesten él, feleségével Könyves Tóth Judittal, akivel 1955-ben kötöttek házasságot. Leánya, fia, három unokája, és három dédunokája teszi széppé alkotó, nyugdíjas éveit.
 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!