csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Diószeg (Felvidék)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

Kasuba István  2010.12.30. 19:07

 

Katona sírok Diószegen.

Furcsa Barátság fűz egy felvidéki emberhez, aki történetesen temetkezési vállalkozó testvérvárosunkban Diószegen. Jani ahogy a csorvásiak nevezik, arról nevezetes, hogy szereti a csorvásiakat, ha teheti eljön városunkba, szeret itt lenni. Ha csorvásiak mennek Diószegre, akkor a Jani mindenkit vendégül lát egy italra, kimutatja szeretetét. Rólam tudja, hogy kutatom a magyar katonák emlékeit, ezért augusztusban, amikor ott jártunk, elvitt „munkahelyére” a diószegi temetőbe. Mutatott egy üres területet, majd azt mondta itt a II. világháború időszakában katonákat temetek el. Ma már csak két sírnak a nyomai látszanak, a többi már sík terület. Kár, hogy nem tudjuk kiket temettek ide, mondtam neki. Erre a Jani azt mondja, van egy listája az irodába, arról sok mindent megtudhatunk. Akkor találtam, mondta, amikor Ráday a városvédős itt járt, és 48-as katonák sírjai után érdeklődött. Mondtam neki, hogy van egy listánk a II. világháborús katonákról, de az nem érdekelte. Sorolja a Jani a történéseket. Mivel engem nagyon érdekelt a dolog, lefénymásolta nekem a szlovák nyelvű írást. Ezek alapján a diószegi temetőben 23 egyedi és tömegsír van. Az egykor itt eltemetett magyar és német katonák közül már csak 38 nyugszik ebbe a temetőbe, mivel 16 német katonát már áttemettek más katonatemetőbe.

A Magyar katonák közül név szerint említi a jegyzék:

Szabó Béla ezredes (plukovnik)
Gombos Áron Aszód
Gergely Pál Budapest
Horváth Gáspár 1901
Záb János 1916 Pacsa
Vinter Lajos 1919
Szakáts István 1923 Szőkefalva
Vörös Balázs
Duba József 1895
B Kiss Károly
Barna József
Komjáti Endre
Varga László
Dr. Lovassy (kapitan)
Szunyi Mihály Ács
A magyar adatokban közülük Szabó Béla (Köröstarcsa 1905) szerepel, az is hogy Diószegen van eltemetve, az viszont nem, hogy ezredes. Nem szerepel Dr. Lovassy, Varga László, Barna József, és Szunyi Mihály, az interneten kutatható anyagokba. Mindezeket az adatokat elküldtem a háborús keresőszolgálatnak, hátha valaki ezúton tudja meg egykori hozzátartozója végső nyughelyét.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!