csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Diószeg (Felvidék)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

Kasuba István  2010.12.30. 19:07

 

Katona sírok Diószegen.

Furcsa Barátság fűz egy felvidéki emberhez, aki történetesen temetkezési vállalkozó testvérvárosunkban Diószegen. Jani ahogy a csorvásiak nevezik, arról nevezetes, hogy szereti a csorvásiakat, ha teheti eljön városunkba, szeret itt lenni. Ha csorvásiak mennek Diószegre, akkor a Jani mindenkit vendégül lát egy italra, kimutatja szeretetét. Rólam tudja, hogy kutatom a magyar katonák emlékeit, ezért augusztusban, amikor ott jártunk, elvitt „munkahelyére” a diószegi temetőbe. Mutatott egy üres területet, majd azt mondta itt a II. világháború időszakában katonákat temetek el. Ma már csak két sírnak a nyomai látszanak, a többi már sík terület. Kár, hogy nem tudjuk kiket temettek ide, mondtam neki. Erre a Jani azt mondja, van egy listája az irodába, arról sok mindent megtudhatunk. Akkor találtam, mondta, amikor Ráday a városvédős itt járt, és 48-as katonák sírjai után érdeklődött. Mondtam neki, hogy van egy listánk a II. világháborús katonákról, de az nem érdekelte. Sorolja a Jani a történéseket. Mivel engem nagyon érdekelt a dolog, lefénymásolta nekem a szlovák nyelvű írást. Ezek alapján a diószegi temetőben 23 egyedi és tömegsír van. Az egykor itt eltemetett magyar és német katonák közül már csak 38 nyugszik ebbe a temetőbe, mivel 16 német katonát már áttemettek más katonatemetőbe.

A Magyar katonák közül név szerint említi a jegyzék:

Szabó Béla ezredes (plukovnik)
Gombos Áron Aszód
Gergely Pál Budapest
Horváth Gáspár 1901
Záb János 1916 Pacsa
Vinter Lajos 1919
Szakáts István 1923 Szőkefalva
Vörös Balázs
Duba József 1895
B Kiss Károly
Barna József
Komjáti Endre
Varga László
Dr. Lovassy (kapitan)
Szunyi Mihály Ács
A magyar adatokban közülük Szabó Béla (Köröstarcsa 1905) szerepel, az is hogy Diószegen van eltemetve, az viszont nem, hogy ezredes. Nem szerepel Dr. Lovassy, Varga László, Barna József, és Szunyi Mihály, az interneten kutatható anyagokba. Mindezeket az adatokat elküldtem a háborús keresőszolgálatnak, hátha valaki ezúton tudja meg egykori hozzátartozója végső nyughelyét.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ