csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Egyesületi híreink

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Vendégünk: dr. Pukkai László (Felvidék)

  2011.02.27. 17:53

A Téli Esték sorozatban két előadást vállaltunk. 2011 március 4-én vendégünk lesz dr. Pukkai László író akit pódiumbeszélgetés formájában kérdezzük könyvéről.

Földreformok árnyékában Mátyusföldön (1919 – 1949)

 

A felvidéki és benne az egykoron és most is ott élő magyarság történetének nagyon fontos 30 évét tárgyalja az a könyv, amely Dr. Pukkai László munkája. A felvetődő legfontosabb kérdés, hogy mi közünk van nekünk az Alföld dél-keleti részén élő embereknek, a tőlünk 400 kilométerre, évtizedekkel ezelőtt lezajlott eseményekhez. Nagyon szomorú a dolog, de jó ha tudomásul vesszük, hogy van. Ennek a történetnek a számunkra is érdekes része 1947-ben kezdődött, amikor szlovák-magyar lakosságcsere néven elüldözték a magyar lakosság egy részét. A helyükbe pedig önként, magyarországi szlovákok települtek a fent nevezett felvidéki magyar falvakba. Talán azóta nincs béke a szívekben Felvidéken, de a Dél-békési és csanádi  lelkekben sem. Nem kockáztatok sokat, ha azt mondom, hogy nem csak a magyar, a szlovák szívekben sem. A történelemnek ez a csapása érintette a megye sok települését, környezetünkben Tótkomlóst, Gerendást, Csorvást, Csabaszabadit, Eleket, valamint Csanádból a szomszédos településeket, Pitvarost, Csanádalbertit, Ambrózfalvát. Több mint 60 év eltelt azóta. A betelepített felvidékiek lassan elhalnak, utódaik pedig kezdenek az egykori „őshaza” után érdeklődni. Ezt az érdeklődést segíthet kielégíteni Dr. Pukkai László könyve, amely sok dologra választ ad, korrekten, megfontoltan, tárgyilagosan. A szándék nem a sebek feltépése, hanem az összegzés. A végén a kitelepítettek névsora településenként, mementó. Ez a velünk élő ki nem beszélt történelem, ez a magyar Golgota

 

Pro-Urbe Csorvás Egyesület

Vendégünk: FEKETE PÁL

  2011.01.07. 11:40

 

Fekete Pál Csorváson

2011. február 21-én a Magyar Kultura Napja alkalmából vendégünk lesz Fekete Pál az 1956-os foradalom Békés megyei vezetője. Ez alkalomból pódiumbeszélgetést tervezünk, amelynek keretében életútjáról, közírói munkásságáról beszélgetünk Fekete Pali bácsival. Terveink szerint délotán 14.00-kor rendhegyó történelem óra keretében találkozik a csorvási iskola  tanulóival. Redezvényünk 18.00-kor kezdődik a könyvtár emeleti videotermében.

 

Fekete Pál
 
Halálra ítélték, majd életfogytiglanra változtatták a büntetését. Az 1963-as közkegyelemmel szabadult.

„Orosz szakos tanárként kerültem Békéscsabára az ötvenes években, azt a szakot volt nekem legegyszerűbb elvégezni, habár a történelmet jobban imádtam mindennél. El is határoztam, hogy feltérképezem Békés megye történelmét, ha már ott vagyok, egészen a települések szintjéig lemenve, hogy hol mi történt a magyar történelem nagy sorsfordító időszakaiban. Féjja Géza volt nagy segítségemre ebben, aki akkor ott volt könyvtáros, más munkát nem engedtek neki végezni. Rengeteg történelmi előadást is tartottam, úgyhogy mire kitört a forradalom, már mindenki ismert a megyében. Úgy lettem a forradalmi bizottság elnöke, hogy kellett egy vezető, és az én nevemet kiabálták be a tömegből sokan. –Az ottani események megértéséhez fontos tudni, hogy Békéscsaba a magyar hadsereg tiszántúli katonai központja volt, hétezer katonával, és a tiszántúli tisztikar krémjével. Ezért a forradalmi bizottság nagy részét magas rangú katonatisztek tették ki. Mikor az oroszok november 2-án körbe- vették a várost, engem küldtek ki tárgyalni, mert én tudtam velük anyanyelvi szinten beszélni. Bár csak huszonnyolc éves voltam, tisztában voltam vele, hogy a „magyar ügy” nem itt dől el, nem a tüntetéseken múlik a szabadságunk, hanem a nagyhatalmak megegyezésén, vagy a nyers katonai erőn. Eléjük mentem, kiszállt a parancsnok, elmondtam neki, hogy az emberek tele vannak elkeseredéssel, mert itt az elmúlt tíz évben olyanok történtek, amik a vezetők által hangoztatott elvekkel teljesen ellentétesek. Ez itt viharsarok, a békési nép - forradalmi nép, a városban komoly katonai erő van, ha támadnak, vérengzés lesz. Azt mondta, jó mondjam meg, hova menjenek. Megmutattam a határban, hol lenne megfelelő helyük, oda vonultak.”

Nyertes LEADER pályázat.

  2011.01.03. 23:29

 

2010-ben pályázatot nyujtottunk be az AVS technika Szakmai tudás fejlesztése -

Audio-Vizuális Stimuláció technika elsajátítása  témára:

Mi az AVS technika:

Audio-Vizuális Stimuláció technika (AVS):

Az audio vizuális módszer lényege, hogy a szemre és a fülre pontosan összehangolt és kiszámított frekvenciájú fény- és hangimpulzusok hatnak, amelyek olyan tudati állapotot hoznak létre, amely segítségével elérhető a bal (racionális, analitikus) és a jobb (érzelmi, kreatív) agyfélteke összehangolt működése, a koncentrációhoz szükséges optimális szintjének eléréséhez. Az audio-vizuális stimulációval az agy működésének hatékonysága nagyban megemelkedik. A módszer jól alkalmazható sérült, tanulási problémákkal küzdők fejlesztésére. A pályázati pénz (3600 €) felhasználása során Petrus György tanárnak, a téma szakértőjének segítségét vesszük igénybe.

NCA pályázat

  2011.01.01. 09:47

2010-ben egyesületünk az NCA pályázaton 100 000 Ft-ot nyert könyvkiadásra. Terveinkben három könyvnek a kiadása áll, illetve ezek közül egy könyv  kiadását harmadában fedezi ez az összeg.

Szóba jöhető írások:

A csorvási rómaikatolikus egyház története

Csorvás mezőgazdaságának a története

A Magyar Királyi 19. honvédgyalogezred a II. világháborúban

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!