csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Ki lehet a képen? 1

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

  2011.05.18. 15:35

 

Az elmúlt hetekben érdekes levelezés zajlott le köztem és Dr. Kállay István Jogtörténész a Szécsényi István Egyetem, Állam-és Jogtudományi Karának docense között. Téma Csorvásra kitelepített személyek voltak. Nagynénje és annak édesanyja került a sors szeszélye folytán Csorvásra 1951-ben. A nagynénit ekkor Gáspáry Évának hívták. Édesapja vitéz Gáspáry Rezső ezredes, aki Budapest ostromakor elesett. Tragikus halála, azonban nem a szokványos katonahalál, mert orosz hadifogságba esett, majd az oroszok, mint hadifoglyot az ágyúk mozgatására kényszeríttették. E közben német golyót kapott és elesett. A helyzetet a győzők propagandagépezete kihasználta, állítván, hogy Gáspáry átállt, és mint ilyen, poszthumusz szovjet kitüntetést kapott. Mindez nem akadályozta meg azt, hogy az özvegy és lánya a kitelepítést elkerülje. A kitelepítés helye Csorvás lett a Kis-Csorvás tanyavilága, közelebbről a Farkas tanya. Vélhetően ekkor találkozott raggambi Fluck Béla huszártábornokkal, aki képzett - akadémiát végzett festő volt. Szinte biztos, hogy ez a festmény Gáspáry Évát ábrázolja. (Két gyermekének a megerősítésére várunk.) Gáspáry Éva 1925-ben született Brassóban. Gáspáry Éva a mezőgazdaságban dolgozott, kitüntette magát a gyapotszedésben. Csorváson ismerkedett meg férjével Gencsy István magyar királyi főhadnaggyal, aki szintén kitelepítettként élt Csorváson. Gencsy István ősi magyar nemesi família sarja, több birtokkal, kastélyokkal rendelkezet a család (Bonyhádon, Balkányon) Házasságot 1952. március 8-án kötöttek Csorváson. A házasság tanúi: Dr Dániel Sándor, valamint Dr. Hardy Horváth József.

.

Kasuba István  2010.12.30. 12:29

 

                                                      " Vajh ki ő?"

A Vaterán (online aukciós portál) találtam ezt a festményt, és megvásároltam.
A festmény 1953-ban készült vélhetően Csorváson. Festője raggambi Fluck Béla, aki ebben az időszakban Csorvási lakos, mivel Budapestről ide lett kitelepítve (története a jobb oldali sávban megtalálható).  Azt gondolom, és nagy a valószínűsége annak, hogy ezt a festményt egy csorvási nőről készítette. Erre abból is következtethetünk, hogy a festőre -  mint kitelepítetre - lakhely elhagyási tilalom vonatkozott. Jó lenne tudni ki ez a hölgy, mert a képről megítélve napjainkban még élhet. Kérjük, akinek van információja a modellről, keressen meg bennünket. (Elérhetőségünk a kapcsolat menüben található)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.