csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Ki lehet a képen? 1

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

  2011.05.18. 15:35

 

Az elmúlt hetekben érdekes levelezés zajlott le köztem és Dr. Kállay István Jogtörténész a Szécsényi István Egyetem, Állam-és Jogtudományi Karának docense között. Téma Csorvásra kitelepített személyek voltak. Nagynénje és annak édesanyja került a sors szeszélye folytán Csorvásra 1951-ben. A nagynénit ekkor Gáspáry Évának hívták. Édesapja vitéz Gáspáry Rezső ezredes, aki Budapest ostromakor elesett. Tragikus halála, azonban nem a szokványos katonahalál, mert orosz hadifogságba esett, majd az oroszok, mint hadifoglyot az ágyúk mozgatására kényszeríttették. E közben német golyót kapott és elesett. A helyzetet a győzők propagandagépezete kihasználta, állítván, hogy Gáspáry átállt, és mint ilyen, poszthumusz szovjet kitüntetést kapott. Mindez nem akadályozta meg azt, hogy az özvegy és lánya a kitelepítést elkerülje. A kitelepítés helye Csorvás lett a Kis-Csorvás tanyavilága, közelebbről a Farkas tanya. Vélhetően ekkor találkozott raggambi Fluck Béla huszártábornokkal, aki képzett - akadémiát végzett festő volt. Szinte biztos, hogy ez a festmény Gáspáry Évát ábrázolja. (Két gyermekének a megerősítésére várunk.) Gáspáry Éva 1925-ben született Brassóban. Gáspáry Éva a mezőgazdaságban dolgozott, kitüntette magát a gyapotszedésben. Csorváson ismerkedett meg férjével Gencsy István magyar királyi főhadnaggyal, aki szintén kitelepítettként élt Csorváson. Gencsy István ősi magyar nemesi família sarja, több birtokkal, kastélyokkal rendelkezet a család (Bonyhádon, Balkányon) Házasságot 1952. március 8-án kötöttek Csorváson. A házasság tanúi: Dr Dániel Sándor, valamint Dr. Hardy Horváth József.

.

Kasuba István  2010.12.30. 12:29

 

                                                      " Vajh ki ő?"

A Vaterán (online aukciós portál) találtam ezt a festményt, és megvásároltam.
A festmény 1953-ban készült vélhetően Csorváson. Festője raggambi Fluck Béla, aki ebben az időszakban Csorvási lakos, mivel Budapestről ide lett kitelepítve (története a jobb oldali sávban megtalálható).  Azt gondolom, és nagy a valószínűsége annak, hogy ezt a festményt egy csorvási nőről készítette. Erre abból is következtethetünk, hogy a festőre -  mint kitelepítetre - lakhely elhagyási tilalom vonatkozott. Jó lenne tudni ki ez a hölgy, mert a képről megítélve napjainkban még élhet. Kérjük, akinek van információja a modellről, keressen meg bennünket. (Elérhetőségünk a kapcsolat menüben található)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!