csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Ki lehet a képen? 1

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

  2011.05.18. 15:35

 

Az elmúlt hetekben érdekes levelezés zajlott le köztem és Dr. Kállay István Jogtörténész a Szécsényi István Egyetem, Állam-és Jogtudományi Karának docense között. Téma Csorvásra kitelepített személyek voltak. Nagynénje és annak édesanyja került a sors szeszélye folytán Csorvásra 1951-ben. A nagynénit ekkor Gáspáry Évának hívták. Édesapja vitéz Gáspáry Rezső ezredes, aki Budapest ostromakor elesett. Tragikus halála, azonban nem a szokványos katonahalál, mert orosz hadifogságba esett, majd az oroszok, mint hadifoglyot az ágyúk mozgatására kényszeríttették. E közben német golyót kapott és elesett. A helyzetet a győzők propagandagépezete kihasználta, állítván, hogy Gáspáry átállt, és mint ilyen, poszthumusz szovjet kitüntetést kapott. Mindez nem akadályozta meg azt, hogy az özvegy és lánya a kitelepítést elkerülje. A kitelepítés helye Csorvás lett a Kis-Csorvás tanyavilága, közelebbről a Farkas tanya. Vélhetően ekkor találkozott raggambi Fluck Béla huszártábornokkal, aki képzett - akadémiát végzett festő volt. Szinte biztos, hogy ez a festmény Gáspáry Évát ábrázolja. (Két gyermekének a megerősítésére várunk.) Gáspáry Éva 1925-ben született Brassóban. Gáspáry Éva a mezőgazdaságban dolgozott, kitüntette magát a gyapotszedésben. Csorváson ismerkedett meg férjével Gencsy István magyar királyi főhadnaggyal, aki szintén kitelepítettként élt Csorváson. Gencsy István ősi magyar nemesi família sarja, több birtokkal, kastélyokkal rendelkezet a család (Bonyhádon, Balkányon) Házasságot 1952. március 8-án kötöttek Csorváson. A házasság tanúi: Dr Dániel Sándor, valamint Dr. Hardy Horváth József.

.

Kasuba István  2010.12.30. 12:29

 

                                                      " Vajh ki ő?"

A Vaterán (online aukciós portál) találtam ezt a festményt, és megvásároltam.
A festmény 1953-ban készült vélhetően Csorváson. Festője raggambi Fluck Béla, aki ebben az időszakban Csorvási lakos, mivel Budapestről ide lett kitelepítve (története a jobb oldali sávban megtalálható).  Azt gondolom, és nagy a valószínűsége annak, hogy ezt a festményt egy csorvási nőről készítette. Erre abból is következtethetünk, hogy a festőre -  mint kitelepítetre - lakhely elhagyási tilalom vonatkozott. Jó lenne tudni ki ez a hölgy, mert a képről megítélve napjainkban még élhet. Kérjük, akinek van információja a modellről, keressen meg bennünket. (Elérhetőségünk a kapcsolat menüben található)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ