csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Hunyadkürti György

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

  2010.12.28. 11:25

 

Hunyadkürti György  (Jászai Mari - díjas színész)

Csorvás, 1951. április 16.

 

Hunyadkürti György 1951. április 16-án Csorváson született, Hunyadkürti István fiatalabb testvére. Édesapja – György - születése időpontjában, az ÁFÉSZ ellenőre volt. Miután édesapját Csongrád megyébe helyezték, (1953 és 1966 között a MESZÖV Csongrád megyei elnöke volt) távozott a család Csorvásról. Életének ebben a szakaszában Szegeden éltek. Pályafutását a békéscsabai Minerva Színpadon kezdte, majd 1972-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött. 1975. óta a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja. Színészi pályáján, a színpad mellett testvéréhez hasonlóan a filmvásznon is lehetőségekhez jutott. A színház mellett szívesen vállal önálló irodalmi esteket kiváló előadó, többször nyert díjakat szavaló versenyeken 2006-ban Versünnep Alapítvány, a Magyar Rádió és a Duna Televízió által megrendezett országos szavaló-versenyen Hunyadkürti György érdemelte ki az első díjat 2006-ban Balatonfüreden. A Versünnep 2007 elnevezésű szavalóverseny szakmai fődíját is a kaposvári teátrum népszerű „Hunyája” kapta. A kaposvári színház ezzel elmondhatta, hogy az ország legjobb versmondója a társulatuk tagja. Különleges élményt ígér a színházbarátoknak Hunyadkürti György önálló estje, amely „Ti kérditek”?! – Gondolat – Verseny címmel került a Csiky Gergely Színház stúdiójának színpadára. Ezzel a műsorával fellépett a határon túl is, többek között Gyergyószentmiklóson, ahol templomot szentelt Jakubinyi György. Ez alkalommal adták elő irodalmi műsorát. Munkásságát, színészi teljesítményét több alkalommal elismerték. 2004. decemberében a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat kapta. A színházi epizódszereplők jutalmazására alapított díj után, 2005 - ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. 2006-ban megkapta a Kaposvárért aranygyűrűt is, amellyel a város vezetése ismerte el munkásságát. Csak úgy mint testvérét, Őt is felfedezte a filmes szakma, ezért több filmben is szerepet kapott. Filmjei:Bunkerember (2009) Csak egy szög (2008)  József és testvérei, Jelenetek egy paraszt-bibliából (2003), Workshop (2003) Sose halunk meg! (1993), Kastély csillag-fényben (1989), A Pacsirta (1987).

Csorváson a magyar színházművészet három jelentős Jászai Mari – díjjal elismert alakja született: Miszlai István, és a két Hunyadkürti testvér. Munkásságuk és maga az a tény, hogy Csorváson látták meg a napvilágot, kevéssé ismert településünk lakói körében.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ