csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Csorvási Olvasó Népkör 1881.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

Kasuba István  2011.01.01. 11:06

 

 

 
        130 éve alakult meg a Csorvási Olvasó Népkör, Csorvás első egyesülete.
 
Az alakulás dátuma 1881. január 26. az alapító okirat szerint. Ezen a napon a csorvási protestáns felekezetek vezetői, Deák György református, Freitág János evangélikus lelkésztanítók kezdeményezésére alakult meg az egyesület. Tagjai az akkor még csak formálódó csorvási középrétegek képviselői, iparosok, hivatalnokok, tanítók voltak. A szervezők az induláskor nagyobb sikerre számítottak, azonban a lakosság szélesebb rétegei nem csatlakoztak az egyesülethez, részben vallási, részben pedig politikai okokból. A vallási okok között, nyilván valóan a protestáns szervezés húzódott meg, mert katolikusvallású tagja csak egy volt Grócz Béla az egyház lelkésze. A község tehetősebb középrétegei viszont a katolikus egyház hívei voltak, ezért tehetős támogatóktól esett el az új egyesület. A politikai okok között pedig az húzódott meg, hogy a protestáns olvasókörök a 48-as függetlenségi politikát támogatták az adott korban. Mindezekért a megyei adminisztráció, aki a kormánypárt (Deák párti) politikáját támogatták, a bejegyzést késleltette, azt csak 1883-ban tette meg. Még 1881-ben, ezekből az okokból kifolyólag Fehér Imrét, a máig népszerű Fehér család (csorvási alapító) tagját választották meg vezetőnek.(képünkön)  A kör célját az alapszabály így határozta meg „…olyan egyesületi pontot képezni, hol az egylet tagjai nemzetiségi,vallási és rang különbség nélkül összejöhessenek….hírlapok olvasása által szellemi életüket pezsgésbe tarthassák.. úgy társadalmi, mint országos ügyekben jártasságot elsajátíthassák.”
Az alapszabálymintát az Orosházi Olvasó Népkörtől vették át, amely Vajda János költő a Nép Zászlója című lapban megjelent írásának a hatására alakult meg. Ez az esemény lényege, viszont a hatása, Csorvás és Békés vármegye történelmében sokkal nagyobb a későbbiekben, miután ebből az egyesületből nőtt ki a vármegye szociáldemokrata mozgalma. Ezzel az olvasókörrel gyakorlatilag a politikai paletta egyik oldala jelent meg Csorváson a politikai baloldal. Az egyesület házat bérelt, könyvtárat szervezett, újságokat járatott, ápolta a Kossuth kultuszt. Az olvasókörből 10 év múlva kiváltak a munkások, és saját mozgalmat szerveztek. Az egyesület 1914-ben a háború végett befejezte működését, és a háború után sem alakult újjá. Utolsó vezetője Sipos András evangélikus lelkész volt.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ