csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Csorvási Olvasó Népkör 1881.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

Kasuba István  2011.01.01. 11:06

 

 

 
        130 éve alakult meg a Csorvási Olvasó Népkör, Csorvás első egyesülete.
 
Az alakulás dátuma 1881. január 26. az alapító okirat szerint. Ezen a napon a csorvási protestáns felekezetek vezetői, Deák György református, Freitág János evangélikus lelkésztanítók kezdeményezésére alakult meg az egyesület. Tagjai az akkor még csak formálódó csorvási középrétegek képviselői, iparosok, hivatalnokok, tanítók voltak. A szervezők az induláskor nagyobb sikerre számítottak, azonban a lakosság szélesebb rétegei nem csatlakoztak az egyesülethez, részben vallási, részben pedig politikai okokból. A vallási okok között, nyilván valóan a protestáns szervezés húzódott meg, mert katolikusvallású tagja csak egy volt Grócz Béla az egyház lelkésze. A község tehetősebb középrétegei viszont a katolikus egyház hívei voltak, ezért tehetős támogatóktól esett el az új egyesület. A politikai okok között pedig az húzódott meg, hogy a protestáns olvasókörök a 48-as függetlenségi politikát támogatták az adott korban. Mindezekért a megyei adminisztráció, aki a kormánypárt (Deák párti) politikáját támogatták, a bejegyzést késleltette, azt csak 1883-ban tette meg. Még 1881-ben, ezekből az okokból kifolyólag Fehér Imrét, a máig népszerű Fehér család (csorvási alapító) tagját választották meg vezetőnek.(képünkön)  A kör célját az alapszabály így határozta meg „…olyan egyesületi pontot képezni, hol az egylet tagjai nemzetiségi,vallási és rang különbség nélkül összejöhessenek….hírlapok olvasása által szellemi életüket pezsgésbe tarthassák.. úgy társadalmi, mint országos ügyekben jártasságot elsajátíthassák.”
Az alapszabálymintát az Orosházi Olvasó Népkörtől vették át, amely Vajda János költő a Nép Zászlója című lapban megjelent írásának a hatására alakult meg. Ez az esemény lényege, viszont a hatása, Csorvás és Békés vármegye történelmében sokkal nagyobb a későbbiekben, miután ebből az egyesületből nőtt ki a vármegye szociáldemokrata mozgalma. Ezzel az olvasókörrel gyakorlatilag a politikai paletta egyik oldala jelent meg Csorváson a politikai baloldal. Az egyesület házat bérelt, könyvtárat szervezett, újságokat járatott, ápolta a Kossuth kultuszt. Az olvasókörből 10 év múlva kiváltak a munkások, és saját mozgalmat szerveztek. Az egyesület 1914-ben a háború végett befejezte működését, és a háború után sem alakult újjá. Utolsó vezetője Sipos András evangélikus lelkész volt.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!