csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Csorvási Olvasó Népkör 1881.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

Kasuba István  2011.01.01. 11:06

 

 

 
        130 éve alakult meg a Csorvási Olvasó Népkör, Csorvás első egyesülete.
 
Az alakulás dátuma 1881. január 26. az alapító okirat szerint. Ezen a napon a csorvási protestáns felekezetek vezetői, Deák György református, Freitág János evangélikus lelkésztanítók kezdeményezésére alakult meg az egyesület. Tagjai az akkor még csak formálódó csorvási középrétegek képviselői, iparosok, hivatalnokok, tanítók voltak. A szervezők az induláskor nagyobb sikerre számítottak, azonban a lakosság szélesebb rétegei nem csatlakoztak az egyesülethez, részben vallási, részben pedig politikai okokból. A vallási okok között, nyilván valóan a protestáns szervezés húzódott meg, mert katolikusvallású tagja csak egy volt Grócz Béla az egyház lelkésze. A község tehetősebb középrétegei viszont a katolikus egyház hívei voltak, ezért tehetős támogatóktól esett el az új egyesület. A politikai okok között pedig az húzódott meg, hogy a protestáns olvasókörök a 48-as függetlenségi politikát támogatták az adott korban. Mindezekért a megyei adminisztráció, aki a kormánypárt (Deák párti) politikáját támogatták, a bejegyzést késleltette, azt csak 1883-ban tette meg. Még 1881-ben, ezekből az okokból kifolyólag Fehér Imrét, a máig népszerű Fehér család (csorvási alapító) tagját választották meg vezetőnek.(képünkön)  A kör célját az alapszabály így határozta meg „…olyan egyesületi pontot képezni, hol az egylet tagjai nemzetiségi,vallási és rang különbség nélkül összejöhessenek….hírlapok olvasása által szellemi életüket pezsgésbe tarthassák.. úgy társadalmi, mint országos ügyekben jártasságot elsajátíthassák.”
Az alapszabálymintát az Orosházi Olvasó Népkörtől vették át, amely Vajda János költő a Nép Zászlója című lapban megjelent írásának a hatására alakult meg. Ez az esemény lényege, viszont a hatása, Csorvás és Békés vármegye történelmében sokkal nagyobb a későbbiekben, miután ebből az egyesületből nőtt ki a vármegye szociáldemokrata mozgalma. Ezzel az olvasókörrel gyakorlatilag a politikai paletta egyik oldala jelent meg Csorváson a politikai baloldal. Az egyesület házat bérelt, könyvtárat szervezett, újságokat járatott, ápolta a Kossuth kultuszt. Az olvasókörből 10 év múlva kiváltak a munkások, és saját mozgalmat szerveztek. Az egyesület 1914-ben a háború végett befejezte működését, és a háború után sem alakult újjá. Utolsó vezetője Sipos András evangélikus lelkész volt.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!