csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Diószeg (Felvidék)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

Kasuba István  2010.12.30. 19:07

 

Katona sírok Diószegen.

Furcsa Barátság fűz egy felvidéki emberhez, aki történetesen temetkezési vállalkozó testvérvárosunkban Diószegen. Jani ahogy a csorvásiak nevezik, arról nevezetes, hogy szereti a csorvásiakat, ha teheti eljön városunkba, szeret itt lenni. Ha csorvásiak mennek Diószegre, akkor a Jani mindenkit vendégül lát egy italra, kimutatja szeretetét. Rólam tudja, hogy kutatom a magyar katonák emlékeit, ezért augusztusban, amikor ott jártunk, elvitt „munkahelyére” a diószegi temetőbe. Mutatott egy üres területet, majd azt mondta itt a II. világháború időszakában katonákat temetek el. Ma már csak két sírnak a nyomai látszanak, a többi már sík terület. Kár, hogy nem tudjuk kiket temettek ide, mondtam neki. Erre a Jani azt mondja, van egy listája az irodába, arról sok mindent megtudhatunk. Akkor találtam, mondta, amikor Ráday a városvédős itt járt, és 48-as katonák sírjai után érdeklődött. Mondtam neki, hogy van egy listánk a II. világháborús katonákról, de az nem érdekelte. Sorolja a Jani a történéseket. Mivel engem nagyon érdekelt a dolog, lefénymásolta nekem a szlovák nyelvű írást. Ezek alapján a diószegi temetőben 23 egyedi és tömegsír van. Az egykor itt eltemetett magyar és német katonák közül már csak 38 nyugszik ebbe a temetőbe, mivel 16 német katonát már áttemettek más katonatemetőbe.

A Magyar katonák közül név szerint említi a jegyzék:

Szabó Béla ezredes (plukovnik)
Gombos Áron Aszód
Gergely Pál Budapest
Horváth Gáspár 1901
Záb János 1916 Pacsa
Vinter Lajos 1919
Szakáts István 1923 Szőkefalva
Vörös Balázs
Duba József 1895
B Kiss Károly
Barna József
Komjáti Endre
Varga László
Dr. Lovassy (kapitan)
Szunyi Mihály Ács
A magyar adatokban közülük Szabó Béla (Köröstarcsa 1905) szerepel, az is hogy Diószegen van eltemetve, az viszont nem, hogy ezredes. Nem szerepel Dr. Lovassy, Varga László, Barna József, és Szunyi Mihály, az interneten kutatható anyagokba. Mindezeket az adatokat elküldtem a háborús keresőszolgálatnak, hátha valaki ezúton tudja meg egykori hozzátartozója végső nyughelyét.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!