csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Csorvási Olvasó Népkör 1881.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

Kasuba István  2011.01.01. 11:06

 

 

 
        130 éve alakult meg a Csorvási Olvasó Népkör, Csorvás első egyesülete.
 
Az alakulás dátuma 1881. január 26. az alapító okirat szerint. Ezen a napon a csorvási protestáns felekezetek vezetői, Deák György református, Freitág János evangélikus lelkésztanítók kezdeményezésére alakult meg az egyesület. Tagjai az akkor még csak formálódó csorvási középrétegek képviselői, iparosok, hivatalnokok, tanítók voltak. A szervezők az induláskor nagyobb sikerre számítottak, azonban a lakosság szélesebb rétegei nem csatlakoztak az egyesülethez, részben vallási, részben pedig politikai okokból. A vallási okok között, nyilván valóan a protestáns szervezés húzódott meg, mert katolikusvallású tagja csak egy volt Grócz Béla az egyház lelkésze. A község tehetősebb középrétegei viszont a katolikus egyház hívei voltak, ezért tehetős támogatóktól esett el az új egyesület. A politikai okok között pedig az húzódott meg, hogy a protestáns olvasókörök a 48-as függetlenségi politikát támogatták az adott korban. Mindezekért a megyei adminisztráció, aki a kormánypárt (Deák párti) politikáját támogatták, a bejegyzést késleltette, azt csak 1883-ban tette meg. Még 1881-ben, ezekből az okokból kifolyólag Fehér Imrét, a máig népszerű Fehér család (csorvási alapító) tagját választották meg vezetőnek.(képünkön)  A kör célját az alapszabály így határozta meg „…olyan egyesületi pontot képezni, hol az egylet tagjai nemzetiségi,vallási és rang különbség nélkül összejöhessenek….hírlapok olvasása által szellemi életüket pezsgésbe tarthassák.. úgy társadalmi, mint országos ügyekben jártasságot elsajátíthassák.”
Az alapszabálymintát az Orosházi Olvasó Népkörtől vették át, amely Vajda János költő a Nép Zászlója című lapban megjelent írásának a hatására alakult meg. Ez az esemény lényege, viszont a hatása, Csorvás és Békés vármegye történelmében sokkal nagyobb a későbbiekben, miután ebből az egyesületből nőtt ki a vármegye szociáldemokrata mozgalma. Ezzel az olvasókörrel gyakorlatilag a politikai paletta egyik oldala jelent meg Csorváson a politikai baloldal. Az egyesület házat bérelt, könyvtárat szervezett, újságokat járatott, ápolta a Kossuth kultuszt. Az olvasókörből 10 év múlva kiváltak a munkások, és saját mozgalmat szerveztek. Az egyesület 1914-ben a háború végett befejezte működését, és a háború után sem alakult újjá. Utolsó vezetője Sipos András evangélikus lelkész volt.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!