csorvastortenete
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Szólj hozzá
 
Egy kép - egy történet
 
Csorvási évfordulók 2011
 
Csorvási évfordulók 2012
 
Honlap
 
Ki tud róla?
 
Testvértelepülési kapcsolataink
 
kiadványok
 
Kapcsolat
 
Békés megye hadtörténete
 
Csorvási Oklevéltár
 
Csorvási Kastélyok-kúriák
 
HONSZ Csorvási Szervezete 1932
 
Ki lehet a képen? 1

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

.

  2011.05.18. 15:35

 

Az elmúlt hetekben érdekes levelezés zajlott le köztem és Dr. Kállay István Jogtörténész a Szécsényi István Egyetem, Állam-és Jogtudományi Karának docense között. Téma Csorvásra kitelepített személyek voltak. Nagynénje és annak édesanyja került a sors szeszélye folytán Csorvásra 1951-ben. A nagynénit ekkor Gáspáry Évának hívták. Édesapja vitéz Gáspáry Rezső ezredes, aki Budapest ostromakor elesett. Tragikus halála, azonban nem a szokványos katonahalál, mert orosz hadifogságba esett, majd az oroszok, mint hadifoglyot az ágyúk mozgatására kényszeríttették. E közben német golyót kapott és elesett. A helyzetet a győzők propagandagépezete kihasználta, állítván, hogy Gáspáry átállt, és mint ilyen, poszthumusz szovjet kitüntetést kapott. Mindez nem akadályozta meg azt, hogy az özvegy és lánya a kitelepítést elkerülje. A kitelepítés helye Csorvás lett a Kis-Csorvás tanyavilága, közelebbről a Farkas tanya. Vélhetően ekkor találkozott raggambi Fluck Béla huszártábornokkal, aki képzett - akadémiát végzett festő volt. Szinte biztos, hogy ez a festmény Gáspáry Évát ábrázolja. (Két gyermekének a megerősítésére várunk.) Gáspáry Éva 1925-ben született Brassóban. Gáspáry Éva a mezőgazdaságban dolgozott, kitüntette magát a gyapotszedésben. Csorváson ismerkedett meg férjével Gencsy István magyar királyi főhadnaggyal, aki szintén kitelepítettként élt Csorváson. Gencsy István ősi magyar nemesi família sarja, több birtokkal, kastélyokkal rendelkezet a család (Bonyhádon, Balkányon) Házasságot 1952. március 8-án kötöttek Csorváson. A házasság tanúi: Dr Dániel Sándor, valamint Dr. Hardy Horváth József.

.

Kasuba István  2010.12.30. 12:29

 

                                                      " Vajh ki ő?"

A Vaterán (online aukciós portál) találtam ezt a festményt, és megvásároltam.
A festmény 1953-ban készült vélhetően Csorváson. Festője raggambi Fluck Béla, aki ebben az időszakban Csorvási lakos, mivel Budapestről ide lett kitelepítve (története a jobb oldali sávban megtalálható).  Azt gondolom, és nagy a valószínűsége annak, hogy ezt a festményt egy csorvási nőről készítette. Erre abból is következtethetünk, hogy a festőre -  mint kitelepítetre - lakhely elhagyási tilalom vonatkozott. Jó lenne tudni ki ez a hölgy, mert a képről megítélve napjainkban még élhet. Kérjük, akinek van információja a modellről, keressen meg bennünket. (Elérhetőségünk a kapcsolat menüben található)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Pontos idő
 
Ennyien láttak minket
Indulás: 2010-12-27
 
Képtár
 
Csorvási Helytörténeti Gyűjtemény
 
Mások írták
 
Pro Urbe Csorvás Egyesület
 
A hónap verse
 
Csorvás Díszpolgárai
 
Csorváson születtek
 
Csorváson éltek
 

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!